Allt oftare, när vi handlar, kan vi stöta på den karakteristiska gröna stämpeln på förpackningen. Av den korta beskrivningen kan vi dra slutsatsen att förpackningen eller produkten är naturvänlig. Vad är ekoförpackningar? Hur kan man skilja dem åt? Vad är de gjorda av? Vi inbjuder dig att läsa resten av artikeln.
Återvinning
Det är svårt att inte lägga märke till den pro-ekologiska trenden i varje steg av våra liv. Allmänna utbildningskampanjer, ökad medvetenhet om behovet av att spara el och vatten, popularitet för vegetarisk och vegansk mat, alternativa uppvärmningsmetoder, ekologiska studier på universitet, hybridbilar, byte av rökkaminer med ekologiska, ekonomiskt stödda av kommuner, sociala demonstrationer till skydda klimatet , politiska program för gröna partier … Det finns många exempel på ökad social medvetenhet.
Ekologisk verksamhet omfattar vanliga medborgare och enorma företag. En av de viktiga aspekterna av miljövänliga aktiviteter är återvinning. Avfallssegregering gör att du kan återvinna värdefullt material och ge det ett nytt liv i form av andra produkter.
Återvinningsfördelar:
- mindre deponier
- spara naturresurser
- skaffa billig råvara för reproduktion
- minska energi- och vattenförbrukningen
- mindre luftföroreningar
Följande kan bearbetas framgångsrikt:
- glas – flaskor, burkar, tomma kosmetiska förpackningar
- plast – folie, mjölkkartonger, plastflaskor och förpackningar, metall- eller aluminiumburkar
- papper – kartong, returpapper, flygblad, anteckningsböcker, kartonger, tidningar.
Ekoförpackningar – en hyllning till naturen
Det antas att 60-70 % av alla plastförpackningar i världen är avsedda för livsmedelsindustrin. Företag som levererar förpackningar till alla sektorer av ekonomin stödjer hållbar utveckling och marknadsför i allt högre grad de naturvänliga förpackningar som konsumenterna efterfrågar.
Vad är ekoförpackningar?
Plastproducenter svarar på utmaningarna från den moderna världen och söker, förutom att återinföra återvunna förpackningar på marknaden, nya, pro-ekologiska lösningar.
Vad är biologiskt nedbrytbara och komposterbara förpackningar?
Hur kan de bidra till att skydda naturen? Innan vi går vidare till beskrivningen av biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast bör den biologiska nedbrytningsprocessen kort beskrivas. Biologisk nedbrytning är en flerstegsprocess för nedbrytning av organiska föreningar som sker under påverkan av mikroorganismer. Specifika förhållanden är nödvändiga för den fullständiga biologiska nedbrytningsprocessen
- biotiska – bakterier (av släktet nitrosomonas, nitrobacter), alger, protozoer, svampar, actinomycetes, maskar
- abiotisk – ljus, temperatur, vatten.
Biologisk nedbrytning kan ske i en aerob eller anaerob miljö. Produkterna av biologisk nedbrytning är biomassa, energi, vatten, koldioxid. För tillverkning av ekologiska förpackningar, d.v.s. biologiskt nedbrytbara och komposterbara, används råvaror från gruvan och naturliga källor (stärkelse, bananer, hampa, baljväxter, cellulosa).
Vad är skillnaden mellan komposterbara och biologiskt nedbrytbara förpackningar?
För att en förpackningstillverkare ska kunna sätta märkningen “biologiskt nedbrytbar” eller “komposterbar” på sin produkt måste de relevanta kraven vara uppfyllda, inklusive bl.a. i europeisk standard EN 13432, enligt vilken materialet ska sönderdelas med minst 90 %, inom högst 6 månader, i en miljö rik på koldioxid.
Biologiskt nedbrytbara förpackningar bryts ner på längre tid än komposterbara förpackningar, och för att sönderdelningsprocessen ska fortgå på ett optimalt sätt bör nödvändiga yttre förutsättningar skapas. Det betyder att vi, tvärtemot vad många tror, inte kan slänga ut förpackningar märkta “biologiskt nedbrytbara” i skogen i hopp om att påsen snabbt ska komma tillbaka till miljön.
Biologiskt nedbrytbara förpackningar bör genomgå en kontrollerad och övervakad process i specialiserade industrianläggningar. Endast på detta sätt kommer den biologiska nedbrytningsprocessen att vara effektiv. Komposterbara förpackningar kan i sin tur med framgång användas som gödningsmedel i en trädgård, eftersom de snabbt och fullständigt sönderfaller.